
België bezit 227,4 ton goud, goed voor een waarde van iets minder dan 10 miljard euro. Ons land rangschikt daarmee op een 24ste plek in een ranglijst die wordt aangevoerd door de Verenigde Staten (8.133 ton), Duitsland (3.369 ton), Italië (2.451 ton) en Frankrijk (2.436 ton).
In ons land is het de Nationale Bank die het goud beheert. Ze doet dat van op afstand, vermits het Belgische goud niet in ons land, maar grotendeels bij de Bank of England in Londen ligt opgeslagen. Ook de Bank of Canada en het BIS (Bank of International Settlements) in Basel bewaren een deel van het Belgische goud.
Een historische reden
Dat heeft een historische reden. Ons land vreesde bij het begin van de Tweede Wereldoorlog dat Duitsland beslag zou leggen op onze goudreserves, waarna werd besloten de schat bij een aantal bevriende landen in bewaring te geven. Het ging steeds om landen die vergelijkbare politieke regimes hadden, waaronder Engeland en de Verenigde Staten.
Toch heeft de Nationale Bank ook 75 jaar na het einde van W.O. II geen plannen om het goud terug naar België te brengen. Daarvoor zijn een tweetal redenen. Er is de kwestie van de inventaris, waarbij de lijsten waarover men beschikt na zo veel tijd niet altijd meer overeenstemmen met het fysieke goud dat in de buitenlandse kluizen ligt opgeslagen. Verder zijn er altijd risico’s verbonden aan het transport van grote hoeveelheden goud.
Aankoop goud is al lang geen prioriteit van de Belgische regering
De aankoop van goud is niet direct een prioriteit van de Belgische regering. Het is jaren geleden dat we nog goud kochten. Wie dat wel doet zijn de Chinezen en de Russen. Beide landen hebben een deel van de Amerikaanse staatsobligaties die ze hadden ingeruild voor goud. Op die manier willen beide landen hun afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te reduceren.
Andere belangrijke goudkopers zijn Turkije en India. Ook zij behoren tot de landen met de grootste internationale reserves van de hele wereld. De lage Amerikaanse rentetarieven en de onvoorspelbaarheid van de Amerikaanse regering maken dat – samen met de Amerikaanse schuldenopbouw – goud voor vele partijen veiliger lijkt dan de dollar.
The post Waarom wordt het Belgische goud in het buitenland bewaard? appeared first on Express.